Чи платити дитині за домашню допомогу?

Минулого тижня пообіцяв окремо розглянути цю тему, тому давайте зараз це і зробимо. У різних авторів та в різних статтях в мережі можна знайти дуже різноманітні поради щодо того чи платити дітям за прибирання, яке вони зробили вдома, чи за оцінки, які вони отримали в школі, чи за посуд, який вони помили та не побили;)) І остаточне рішення як це робити в кожній конкретній родині мають приймати батьки, бо ніхто не зможе наперед сказати яке саме рішення буде краще саме в вашій родині. Бо все визначить результат, який ми побачимо, коли дитина стане дорослою. І цей результат буде визначатися фінансовою поведінкою вашої дорослої дитини – її поточним фінансовим станом, рівнем фінансової безпеки, реалізацією фінансових планів, тощо.

Тому пропоную спиратися на здоровий глузд, логіку та користь для дитини. А ця користь, перш за все, буде через розуміння того як працюють гроші в нашому житті – за що ми їх отримуємо, в якій кількості, яким чином. А ще користь в тому, щоб розуміти, що не все в житті оцінюється грошима. І є досить багато життєвих ситуацій, коли гроші не мають бути в пріоритеті. Наприклад, коли потрібна допомога близькій людині. Поширена ситуація – батьки роблять прибирання в оселі та залучають дітей до допомоги. Мати готує вечерю на всю родину та їй потрібна допомога на кухні. Батько лагодить паркан навколо будинку та потребує допомоги. Думаю, вже зрозуміло про що мова.

Так от, платити дітям за таку допомогу – це жахливо, бо ви привчаєте дітей до того, що якщо грошей у батьків немає, то і допомагати їм не треба, що допомога буває лише за гроші, що людські стосунки нічого не вартують без грошей. В усіх цих та купі інших схожих ситуацій діти мають знати, що допомогти – це їх родинний чи дружній внесок своїм часом, зусиллями, можливостями. Доречно говорити про це з дітьми та пояснювати чому саме так – бо кожен з нас щось робить в родині, щоб родині було комфортно жити спільно. Хтось прибирає, хтось ремонтує, хтось готує, хтось в цьому допомагає, і так ми разом забезпечуємо комфорт нашого життя.

І зовсім інші ситуації – коли дітей долучають до роботи, яка коштує грошей, за яку батьки готові платити стороннім людям. Наприклад, я долучаю своїх синів до своєї видавничої справи – вони збирають ігрові комплекти настільної гри “Лісові комерсанти”, автором та видавником якої я є. Я разом з ними працюю на конвейері та одночасно контролюю їх роботу, щоб бути впевненим в її якості. І за цю роботу вони отримують гроші, бо це бізнес – вони працюють в моєму бізнесі, приймають участь в виробничому процесі та отримують свою оплату.

І так може бути не лише в тих родинах, де у батьків є свій бізнес. Наприклад, ви користуєтеся послугами клірингу та платите гроші за прибирання своєї оселі. Діти можуть взяти на себе цю задачу і тоді гроші будуть отримувати вже вони, звісно за умови, що забезпечують якість, інакше замовлення знов перейде до клірингової компанії. Доречно проявити певну лояльність до дітей на початку такої роботи, але вимагати покращення якості до того рівня, який буде вас задовольняти. Важливо розуміти різницю між допомогою у родинному прибиранні та прибиранні замість замовлення клірингової компанії – це принципово різні речі, хоча в обох випадках мова йде про прибирання. Але в одному випадку – це спільна домашня робота, а в іншому – робота за гроші замість клірингової компанії.

Або ви вирішили продати частину врожаю черешні, яблук, горіхів, тощо. Але не встигаєте цим зайнятись – запропонуйте дитині це зробити, допоможіть порадою, надайте необхідну підтримку, організуйте процес так, щоб все вдалося та поділіть гроші, бо врожай належить вам, а роботу зробила дитина.
Чи продаж вживаних речей через інстаграм чи ОЛХ – доручить дитині цим зайнятися, нехай приведе їх до ладу, зробить світлини та опис, викладе в мережу, проведе попередні перемовини, тощо. Тобто, зробить частину роботи, яка принесе справжні гроші, і вже ці гроші ви ділите між собою. Тобто, коли за участі дитини ви отримали гроші, частина цих грошей (чи всі – це вже ваші домовленості) абсолютно доречно віддати дитині, бо дитина їх чесно заробила своєю працею.

Насправді існує безліч варіантів того як дитині заробляти гроші – я проводив опитування своїх учнів та вони поділились зі мною більш ніж 50 різноманітними способами заробляння в підлітковому віці, всі на базі їх реальної практики. Але важливо зробити так, щоб це відповідало логіці дорослого життя, давало досвід того як гроші заробляють дорослі люди. В такому досвіді буде користь для дитини і такі гроші є максимально цінними, бо зароблені по-справжньому, а у дитини з’являються не лише гроші, а й розуміння як це відбулось, звідки ці гроші взялися, чому саме так та саме стільки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *